Raborondje Krimpenerwaard

Zaterdag 6 juli 2019 – vanaf 8:30 uur

Met het hele verhaal, de routes en de startlocatie:

Inschrijfgeld:

  • afstanden tot 100 kilometer € 4
  • afstanden boven 100 kilometer € 5
  • NTFU leden € 1 korting
  • gratis koffie bij de start

Startijden zie de flyer links of kijk op Fietssport

Vanaf 29 juni 2019 kun je de GPX downloaden:

Na de Scan & Go, kopje koffie, en een gokje over je verwachte gemiddelde snelheid , ga je verwachtingsvol op weg voor een prachtige tocht door de waarden in onze omgeving. Een tocht met ons eigen Jan de Jong kwaliteitsstempel die weer garant staat voor veel fietsplezier.

Gezamenlijk gaat het langs de feeërieke Loet richting Bergambacht dat vroeger bekend stond onder de naam  ’s Heeraartsberg en Bergambacht . Er liep daar ooit een tramachtig treintje en deze Vlammende tram zette in 1921 het rechterdeel van de Voorstraat in vuur en vlam, maar gelukkig bleef de kerk gespaard. Daar gaan de 45 km fietsers over de Bergweg naar Vlist om vervolgens in Haastrecht aan de koffie te gaan. De rijders van de langere afstanden zetten koers naar Schoonhoven om daar wisselend binnendijks en bovendijks uiteindelijk in Jaarsveld uit te komen. Jaarsveld is als komdorp een witte raaf in de Lopikerwaard die verder alleen lintdorpen kent. De inwoners van Jaarsveld ook wel Grienduilen genoemd zijn trots op het vroegere kasteel en natuurlijk op het monument ter nagedachtenis aan Canadese vliegeniers in Jaarsveld.

De 125 km fietsers komen langs dit monument, maar de 75 km rijders blijven daar binnen de dijk en koersen via  Montfoort naar Snelrewaard, waar uiteindelijk weer wordt aangesloten bij de 125 km tocht. Snelrewaard is een gehucht en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht, thans behorend tot de gemeente Oudewater en voor een klein gedeelte tot Montfoort. De gemeente bestond uit het gehucht Lange Linschoten, zijnde twee bebouwingslinten aan weerszijden van de Lange Linschoten. De lange afstand rijders moeten nog even wachten op dit prachtige Hollandse plaatje want die peddelen via Uitweg en Lopikerkapel naar Nieuwegein, om vervolgens over de Princes Beatrix sluis richting Odijk te gaan. Odijk waar zo’n 2000 jaar terug de Romeinen kort na het begin van de huidige jaartelling bij Fectio, tegenwoordig beter bekend als Vechten, een belangrijk castellum (fort) met een haven aan de Rijn bouwden, destijds de grensrivier van het Romeinse Rijk. Het gebied werd toen achtereenvolgens bezet door de Friezen en Franken. Waarna in  732 de Frankische hofmeier Pippijn o.a. de restanten van Fectio aan de bisschop van Utrecht schonk.

De koffiestop is dan niet ver meer weg, want in Bunnik komen we dan onder een poortje door en dat is waarachtig al Stayokay Bunnik. Hier is ook het zo genaamde Bunkerpad te vinden , restanten uit de eerste Wereldoorlog. Tijdens de mobilisatieperiode van 1914 tot 1918 begon men hier voor het eerst schuilplaatsen en kazematten te bouwen van gewapend beton. Na de verfrissing gaan we terug via Nieuwegein en Montfoort om zoals eerder opgemerkt bij Snelrewaard de 75 km rijders weer te ontmoeten en bij Haastrecht de 45 km rijders. Dan door onze prachtige waard terug naar de start om te kijken of je in de prijzen gaat vallen van je gegokte gemiddelde snelheid. Zo niet, niet getreurd want na zo’n heerlijke tocht voel je  je zo wie zo een winnaar.

Paul Schouten

Hieronder kunt U de routes alvast bekijken, 45km – 75km – 125km