Driewaardentocht

Zaterdag 9 maart 2019 – vanaf 9:00 uur

Met het hele verhaal, de routes en de startlocatie:

Inschrijfgeld:

  • afstanden tot 100 kilometer € 4
  • afstanden boven 100 kilometer € 5
  • NTFU leden € 1 korting
  • gratis koffie bij de start, gratis soep onderweg

Hoe laat? voor alle startijden, zie de flyer links of kijk ook op Fietssport

Vanaf 2 maart 2019 kun je de GPX downloaden:

Het kriebelt weer zo voor aan het seizoen, dus goed dat de eerste toertocht er aan komt.De driewaardentocht gaat eerst voor alle afstanden richting Algerabrug (wie kent hem niet?).

De 45 km gaat dan door de fietstunnel naar Capelle aan den IJssel, waar niet zoveel historie van bekend is omdat het een zo genaamde “groeigemeente” is maar waar wel de wielrenners Gerrit van de Ruit en Nick Viergever vandaan komen. Deze konden daar volop trainen in de achterliggende polders. Vervolgens gaat het over Klein Hitland naar Moordrecht met zijn prachtige veertje. Op vakantie in Oostenrijk ving ik een gesprek op van een man die bij een autotochtje stomverbaasd was dat hij bij een pontje vooruit moest oprijden en er achteruit weer af. Moordrecht zei ik meteen en het was raak. Vervolgens fietsen zij op hun gemak richting Gouderak en via het Beijersewegje naar Stolwijk, waar men in het ‘Wapen van Stolwijk’ kan gaan genieten van een kopje koffie. De 75 km en de 125 km rijders gaan de Van Brienenoord brug beklimmen en rijden dan gezamenlijk over Bolnes en Ridderkerk naar Hendrik Ido Ambacht waar warempel het officiële plaatselijk dialect “Ambachts” wordt gesproken.

Het dorp is gelegen in de Crezéepolder en de Zwijndrechtse waard en wordt in het noorden begrensd door de dode rivierarm het Waaltje en in het oosten door de Noord. Dan gaat de rit via Papendrecht naar de koffiestop in Natuur en Vogelwacht “De Alblasserwaard”. Bij knooppunt 76 bij Giessenburg gaande 75 km rijders via o.a. Ottoland naar de pont bij Groot Ammers om via De Loet(zie afbeelding) naar de door Slingerland Fietsen aangeboden erwtensoep (startpunt).

De 125 km rijders maken dan nog een mooi rondje over Noordeloos en Meerkerk waar de door Plieger Wielersport gesponsorde erwtensoep klaar staat in de Sporthal van Meerkerk. Vervolgens na het kanaal over de Blankenbergbrug naar Nieuwegein naar de voormalige nederzetting in de buurt van kasteel IJsselstein die in 1279 in het bezit kwam van Gijsbrecht van Amstel die zich daarna Gijsbrecht van IJsselstein liet noemen. Dan is het nog even doortrappen naar Montfoort, Oudewater en Hekendorp waarna al fietsend de Krimpenerwaard wordt ingereden. Over Stolwijk en De Loet is het dan op naar het beginpunt van de rit.

Paul Schouten

Hieronder kunt U alvast de routes bekijken: