Driewaardentocht

Met het  verhaal, de routes en de startlocatie
inschrijfgeld: afstanden tot 100 km  € 4.00 boven de 100 km € 5,00
In de week voor de tocht kan je hier de gpx bestanden downloaden

We beginnen het toerseizoen weer met de Driewaardentocht en laten we hopen dat dat in temperatuur en weer een mooie fietsdag zal gaan worden. Aan de route zal het niet liggen, want deze is natuurlijk zoals u van ons gewend bent langs mooie wegen, polderlandschappen en dorpen.

We gaan beginnen met een ritje door die prachtige Loet, maar daar splitst het aan het einde al, de 125 km fietsers gaan daar naar links richting de op een dikke laag veengrond gelegen Lopikerwaard, terwijl de 45/75 trappers naar rechts gaan om na een kleine rivier overtocht bij Groot Ammers uit te komen en daar dus de Alblasserwaard gaan betreden. Daar nemen de 75 km rijders al snel afscheid van hun 45 km collega’s, omdat de 45 km rijders richting Molenaarsgraaf, Bleskensgraaf en Oud Alblas bij Kinderdijk weer de rivier oversteken naar Krimpen aan den Lek , terwijl de 75 km rijders via Ottoland, Giessenburg en Wijngaarden weer aansluiten bij knooppunt 76 van de lange afstand.

De mensen van de 125 km moeten nog een stukje trappen, want zij gaan eerst richting Haastrecht en Oudewater om vervolgens na 35 km op de teller te hebben bij Montfoort uit te komen dat is ontstaan doordat rond  1170 de bisschop Godfried van Rhenenop een strategisch punt langs de Hollandse IJsseleen kasteel liet bouwen om het gebied  van de bisschop van Utrecht te  beschermen tegen de aanvallen van de Hollandse graven. 
Bovendien kon de bisschop hiervandaan het soms nogal roerige Utrecht onder de duim houden. De naam komt van waarschijnlijk van  “Mons Fortis”, dat sterke berg of burcht betekent . Na Montfoort gaan we verder via IJsselstein  naar de Lekbrug  bij Vianen om vandaar richting Meerkerk te koersen. 


Daar staat namelijk de erwtensoep (die al 500 voor Christus gegeten werd in oude Griekse beschavingen) dank zij de sponsor “Plieger Sport” ook na 2518 jaar weer op het menu in “Sporthal De Linde” om vermoeide fietsers op te peppen

Na opgewarmd, opgefrist en gevoed te zijn, gaat men via Noordeloos en Giessenburg door de derde waard naar Hardinxsveld Giessendam, waar we weer collega’s van de 75 km kunnen tegenkomen. Vervolgens wordt er gezamenlijk naar Wijngaarden , Papendrecht naar Alblasserdam gekoerst, waar we dus niet gaan overvaren, maar dapper eerst de brug over de Noord nemen en vervolgens via Ridderkerk  ons opmaken voor de klim over de Van Brienenoordbrug. Daarna is het nog een peulenschil om naar de Algerabrug te fietsen waar we middels de bekende Waardrenner-pijlen naar de finish bij Sporthal De Boog worden geleid alwaar de altijd opgewekte en vriendelijke stempeldames u weer verwelkomen. Voor de mensen van de 75 km is er dan nog soep, maar niet voor de 125 km rijders, want die hebben hun maag nog vol van de soep in Meerkerk.

Paul Schouten

75 km
125 km
45 km